SEME BELE DETELINE 25,0 kg

30.000,00 рсд

Категорија:

Bela detelina (Trifolium repens -latinski)

Višegodišnja zeljasta biljaka iz familije Fabaceae. Dugotrajna u pašnjačkim smešama, a pri kosidbi traje 4-5 godina. Podnosi kisela i slana zemljišta, više  nadmorske visine, pa čak i poplave. Seje se najviše u smešama za ispašu i kombinovano iskorišćavanje, a značajna je i kao medonosna i dekorativna biljka.

Bela detelina pripada porodici mahunarki, a naučno ime joj je Trifolium repens. Karakteristična je po svojim listovima koji se sastoje od tri manja lista i po belim cvetovima koji se pojavljuju tokom leta.

Primena Bele deteline

Bela detelina ima brojne primene. Koristi se kao stočna hrana, jer sadrži proteine, ugljene hidrate i minerale koji su važni za ishranu životinja. Takođe se koristi u ljudskoj ishrani, jer je bogata proteinima, kalcijumom, magnezijumom i drugim hranljivim materijama. U nekim zemljama se pravi čaj od osušenih listova bela detelina koji ima umirujuće dejstvo na organizam.

Bela detelina se takođe koristi i kao prirodni lek. Njeni listovi i cvetovi se koriste u narodnoj medicini za lečenje raznih tegoba kao što su kašalj, bronhitis, upala sinusa, gastrointestinalni problemi, i reumatoidni artritis. Biljka sadrži fitoestrogene, koji su poznati po svom pozitivnom dejstvu na ženski reproduktivni sistem, i zbog toga se ponekad koristi i kao prirodna alternativa hormonskoj terapiji u menopauzi.

Ukratko, bela detelina je višestruko korisna biljka koja ima širok spektar primena u ishrani, stočarstvu i medicini.

Setvena norma: 12-14 kg/ha.

Тежина 25 кг